Meän galleria - Jatulit

Name of the venue: Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Time: 14.01.2019 at 9:00 - 09.03.2019 at 17:00

Description of the event

Janne Maikkula Meaen galleria

Janne Maikkula on rovaniemeläinen luontovalokuvaaja. Hänellä on ollut vuodesta 2005 alkaen näyttelyitä, joiden johtava ajatus on pysynyt samana. Hän on kiinnostunut luonnon pyhistä paikoista, seidoista ja hahmoista kivissä ja puissa. Jannelle kuvaaminen on maiseman ja maaston tulkitsemista siihen liitettyjen merkitysten kautta. Ympäristömytologia tulee lähelle hänen ajatteluaan, mutta luonto on aina ensimmäisellä sijalla ja ihminen on paikalla erkkien jättäjänä.

Esivanhempien tapa katsoa ja tulkita maailmaa tulee lähemmäs näiden paikkojen ja niitä vartioivien seitojen avulla. Jatulit -näyttelyn hahmot ottavat katsojaan yhteyden ja haastavat ajattelemaan esivanhempien tapaa hahmottaa maailmaa. Luonnon pyhät paikat voivat sijaita mm. vesistöissä, vaaroilla, tuntureilla, louhikoissa ja metsissä. Ne erottuvat maisemasta poikkeavina muodoiltaan, kooltaan ja sijainniltaan. Nämä tärkeät paikat saavat mielikuvituksen liikkeelle ja herättävät vahvoja tuntemuksia. Voimme tuntea yhteyden menneisiin sukupolviin ja luontoon. Ehkä huomaamme ohuen polun kohti esivanhempiamme, jotka ovat jättäneet merkkejä ja tietoa omasta maailmankuvastaan, omista ajatuksistaan. Olemme osa sukupolvien pitkää ketjua ja tarvitsemme nyt sitä tietoa, minkä avulla on ennen toimittu luonnossa sitä vahingoittamatta ja tuleville sukupolville säästäen.

Jatulit ovat nimitys myyttiselle jättiläiskansalle, jonka kerrotaan eläneen nykyisen Suomen alueella ennen saamelaisten ja suomalais-ugrilaisten kansojen saapumista. Jatulit ovat rakentaneet megaliittisia rakennelmia, kuten suuria kivikehiä, jatulintarhoja, leveitä teitä ja kivikekoja, joita kutsutaan myös lapinraunioiksi. Nykyisissä tutkimuksissa on havaittu kivirakennelmien liittyvän tähtitaivaan ja vuodenkierron tapahtumiin. Jatulit ovat hyvin viisaita, joten Väinämöinenkin lähti matkalle Vipusen vatsaan tiedon lähteille. Eddan jumalrunoissa kerrotaan tapaamisista jättien eli jotunien kanssa ja aasamytologian mukaan jatulit ovat olleet sekä luomassa tätä maailmaa että tulevat osallistumaan myös sen tuhoutumiseen.

JATULIT -valokuvanäyttely kutsuu sinut ajattelemaan ja näkemään eri tavalla. Ympäristössämme on vielä jäljellä muotoja ja merkkejä, jotka kutkuttavat mielikuvitusta. Näyttääkö tuo kivi kalalta vai linnulta? Miksi se on tuon muotoinen? Onko joku tehnyt sen ja näkevätkö muutkin saman, kuin minä? Millaista voimaa se sisältää? Taide on parhaimmillaan leikkiä, josta kumpuaa uudenlaisia ajatuksia maailmasta. Ihminen kaiken napana ei taida olla toimiva ratkaisu.

Kalliomaalausten ja muiden pyhien paikkojen äärellä ihminen on läsnä, mutta vain yhtenä osana luontoa. Jostain syystä kalliomaalauksissa ei juurikaan kuvata ihmistä, vaan muu elämä on paljon tärkeämpää. JATULIT-näyttelyssä voit kohdata vaikkapa Koskenhaltijan, Lihatontan tai Metsänkuninkaan Tapion.

Location

How to get there
Address

Yllästunturin luontokeskus Kellokas, Tunturintie, Äkäslompolo, Suomi

Municipality

Kolari

Organiser

Organiser

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Contact details

Yllästunturin luontokeskus Kellokas kellokas@metsa.fi p. 0206 397039 Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo https://www.luontoon.fi/yllastunturinluontokeskus

More information

We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x