We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x

Taimenpäivä

Image by Sami Säily

Tervetuloa Oulangan luontokeskukselle ja Kiutakönkäälle perehtymään Oulangan rauhoitettuihin taimeniin ja raakkuihin!

Oulangalla järjestetään torstaina 7.7.2022 Taimenpäivä, jonka pyörteissä ovat mukana myös jokihelmisimpukat eli raakut.

Metsähallituksen Eräpalveluiden projektipäällikkö Raisa Nikula (FT, akvaattiset tieteet) puhuu Oulangan luontokeskuksen auditoriossa klo 11.00 ja klo 15.00 kotvasen verran Koutajoen vesistön taimenista ja raakuista (kesto noin 10 min.). Kiutakönkäällä hänen kanssaan voi jutella klo 12.00–14.00 taimenista, raakuista ja kaikesta mitä virta mieleen tuo.

Taimenpäivänä ja koko heinäkuun ajan tehdään Kiutakönkäällä taimenten merkintäpyyntiä. Putouksen alla on merkitty Carlin-selkäevämerkillä taimenia tutkimustarkoituksessa vuodesta 1965 lähtien joka kesä, kun taimenet kutuvaeltavat Venäjältä Oulankajokeen. Pyynnillä saadaan tietoa vaeltavien taimenten määrän kehityksestä ja monista biologisista ominaisuuksista.

Kiutakönkään ylittäminen on isollekin taimenelle voimankoitos, varsinkin jos virtaama on suuri. Siksi merkinnän vuoksi hetkeksi nukutetut taimenet kannetaan tikapuita pitkin könkään yläpuoliseen suvantoon, mistä ne pääsevät vaivatta jatkamaan vaellusta Oulankajoen latvoja kohti.

Kiutakönkään polulla on kulkijoiden iloksi tietovisa taimenista ja raakuista. Visailemalla voit osallistua aiheeseen liittyvän palkinnon arvontaan. Nappaa visapassi mukaan luontokeskukselta ja palauta täytetty passi takaisin luontokeskukselle, jos haluat mukaan arvontaan. Oikeat vastaukset voit tarkistaa Kiutakönkäälle saapuessasi taimenasiantuntijalta tai luontokeskuksen neuvontapisteeltä. Kaikille visapassin palauttaneille on myös jaossa pieni muisto.

Tapahtuma on ilmainen ja sopii kaikenikäisille.

Kiutakönkään polku on edestakaisin kuljettuna kaksi kilometriä pitkä ja polulla on useita porraskohtia. Kiutakönkään kalliot ovat rosoisia ja niillä tulee liikkua varoen. Taimenten merkintäpyyntiä voi seurata Kiutakönkään polun varrelta, opaskyltillä merkityltä paikalta. Tikapuiden edusta ja merkintäpyytäjien kulkureitti on pidettävä avoinna.

Vuosina 2020–2023 merkintäpyynti on osa Karelia CBC –ohjelman Pro Trout –projektia, jota rahoittavat Euroopan unioni, Suomen valtio ja Kuusamon kaupunki sekä kuusamolaiset kalastusosakaskunnat KYVOK ja Vuotunki. Vuosina 2022–2023 projektissa selvitetään taimenen poikastiheyksiä ja pienpoikaselinympäristöjen kuntoa ja jokiveden laatua Koutajoen eli Oulankajoen vesistön latvoilla, tutkitaan Oulankajoen sivuhaarojen taimenpopulaatioiden perimän monimuotoisuutta, koekäytetään kaikuluotausmenetelmää nousutaimenten määrän seurannassa sekä kartoitetaan taimenten kutupesät Oulankajoen tunnetuilta kutusoraikoilta.

Oulangan kansallispuisto, Liikasenvaarantie 132, 93850 Kuusamo, Suomi

Kuusamo

Oulangan luontokeskus / Metsähallitus

oulanka@metsa.fi Puh. 020 639 6850

Oulangan luontokeskus, Oulangan kansallispuisto Facebook

Pro Trout -projekti