We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x

Hiipinän kosketus - Valokuvia Hiipinän kansallispuistosta

Image by Tuljokjoen yläjuoksulla. Kuva: Grigory Ilyin.

Maailman vanhimpia tuntureita, tundraa, rikasta tunturilajistoa

Murmanskissa sijaitseva Hiipinän kansallispuisto on perustettu vuonna 2018 täydentämään Suomen, Norjan ja Venäjän rajaseutujen Fennoskandian vihreää vyöhykettä. Yli 1200 metrin korkeuteen kohoavat Hiipinätunturit kuuluvat maailman vanhimpiin tuntureihin ja muodostavat ydinosan Hiipinän kansallispuistosta. Imandra-järven ympäristössä sijaitsevan tunturialueen lisäksi Hiipinän kansallispuistolle tyypillistä ovat tundra, lumenviipymäalueet ja rikas tunturilajisto sekä pohjoiset havumetsät.

Hiipinätunturien alueen geologia on rikasta. Alueelta löytyy kolmasosa kaikista tunnetuista mineraaleista. Hiipinän kansallispuiston kuvaillaankin olevan kuin geologinen ulkomuseoalue! Myös alueen kulttuurihistoria on mielenkiintoinen ja siellä tiedetään olevan saamelaisten riittipaikkoja. Tänä päivänä saamelaiskulttuuri näkyy alueella mm. porotalouden harjoittamisena.

Hiipinän kansallispuisto on myös suosittu Napapiirin pohjoispuolella oleva luontomatkailukohde. Erityisesti talvimatkailu alueelle on suosittua ja Kirovskin kaupungissa onkin kolme hiihtokeskusta. Kansallispuiston perustamisen myötä alue on kasvattanut suosiotaan luontomatkailukohteena ja se sopii hyvin ympärivuotiseen retkeilyyn. Hiipinän tunturit ovat helposti saavutettavissa ja siellä on runsaasti erilaisia ja eri vaativuusasteisia historiallisia retkeilyreittejä.

Näyttelyn upeat kuvat ovat Vitaliy Istominin ja Grigory Ilyinin käsialaa. Näyttelyssä voit myös matkustaa Hiipinän maisemiin katsomalla vartin kestävän videon. Hiipinän kansallispuistoa esittelevä näyttely on tuotettu Pohjoisen luonnonilmiöt -hankkeessa (PAN / Phenomena of Arctic Nature -project).

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja ihastumaan Hiipinän kansallispuistoon!

Liikasenvaarantie 132, Kuusamo, Suomi

Kuusamo

Oulangan luontokeskus / Metsähallitus

oulanka@metsa.fi Puh. 020 639 6850 Oulangan luontokeskuksen sivut Oulangan kansallispuisto Facebookissa

Hiipinän kansallispuistoa esittelevä näyttely on tuotettu Pohjoisen luonnonilmiöt -hankkeessa (PAN / Phenomena of Arctic Nature -project). Näyttelyn on toteuttanut venäläinen Pohjoisen teollisuuden ekologisten ongelmien tutkimuslaitos (INEP / Institute of North Industrial Ecology Problems).

Luontokuvat ovat esillä luontokeskuksen auditoriossa. Näyttely on maksuton.