We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x

Ilmasto muuttuu – Konsta Punkan valokuvat kertovat ilmastonmuutoksen tutkijoista Pallaksella

Image by Konsta Punkka

Konsta Punkka, nuorison tuntema kuuluisa luontovalokuvaaja ja somettaja on tallentanut kuviinsa kotiplaneettamme kohtalonhetkien tutkimusta. Punkan huikeat kuvat ovat esillä #ICOScapes-valokuvanäyttelyssä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kaikissa kolmessa luontokeskuksessa.

ICOScapes näyttely kertoo ilmastonmuutoksen tutkijoiden työstä eri puolilla Eurooppaa. Kasvihuonekaasuja mittaamalla ennustetaan ilmastonmuutoksen etenemistä. Tutkimustiedon avulla pystytään perustelemaan poliitikoille ja muille päättäjille tarvittavat toimenpiteet, mitä vaaditaan, että ihmiskunta pystyisi vielä tulevaisuudessakin seilaamaan tämän meidän oman Nooan arkkimme kyydissä maailmankaikkeudessa.

Tutkijoiden arkea ja ilmastonmuutosta

Tutkimusaineiston hankinta vaatii äärettömän pitkäjänteistä, vuosien ja vuosikymmenten mittaista työtä. ICOS on lyhenne nimestä Integrated Carbon Observation System, joka on ilmastonmuutoksen tutkijoiden yhteisö. Valokuvaaja Konsta Punkka vieraili kasvihuonekaasujen mittausasemilla kahdessatoista Euroopan maassa. ICOS-tutkijoiden kanssa työskentelyn Punkka koki erityiseksi.

Konsta Punkalle valokuvaaminen on tapa puolustaa luontoa. Maailmassa on ainutlaatuisia paikkoja ja hienoja eläimiä. Kuvien avulla haluan kertoa, että ihmisen kannattaa suojella luontoa, eläimiä ja elämää tällä pallolla, kertoo Konsta Punkka tavoitteistaan. - Oli hienoa päästä dokumentoimaan, miten tutkijat työskentelevät ilmaston puolesta. Mitä he tekevät ja kuinka erityisissä ympäristöissä. Ulkopuolinen näkee sitä harvoin, ja se on tosi kiinnostavaa, kuvailee Punkka.

Yhtenäiset mittaukset ympäri Eurooppaa

Kasvihuonekaasujen mittaamiseen tarvitaan valtioiden välistä yhteistyötä. Niinpä 12 Euroopan valtiota on perustanut tutkijaverkoston. ICOSin piirissä on yli 130 mittausasemaa, laboratorioita, datakeskus, sekä noin 500 tutkijaa. Suomesta on mukana 13 mittausasemaa ja kymmenittäin tutkijoita Helsingin Yliopistosta, Ilmatieteen laitokselta ja Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimusyhteistyö nopeuttaa ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimista. ICOS-yhteisön tutkijat ovat sopineet yhteisistä mittaustavoista ja keräävät tiedot samaan paikkaan. Nyt kuka tahansa voi ladata ICOSin tietokannasta tarkkaa dataa, joka on mitattu samalla tavalla kymmenillä asemilla ja ICOSin tiukkojen standardien mukaan. Näin esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvistä ääri-ilmiöistä saadaan nopeasti tutkimustietoa, eikä vasta vuosien kuluttua.

ICOScapes -valokuvanäyttely on esillä Pallastunturin luontokeskuksessa ja Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa 10.1.-27.2.2022 jaettuna kahteen osaan: pohjois-Euroopan kuvat Pallastunturilla ja eteläisen Euroopan kuvat Yllästunturilla.


Konsta Punkka on tunnettu luonto- ja villieläinten kuvaaja. Hänellä on yli miljoona seuraajaa Instagramissa (@kpunkka). ICOSin lisäksi Punkka on kuvannut muun muassa National Geographic -lehdelle, Greenpeacelle ja useille globaaleille suuryrityksille. Kesällä 2019 Konsta Punkan näyttely oli esillä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kolmessa luontokeskuksessa Hetassa, Pallastunturilla ja Ylläksellä.

ICOS (Integrated Carbon Observation System) on euroopanlaajuinen kasvihuonekaasuja mittaava tutkimusinfrastruktuuri. ICOS tuottaa standardoitua dataa kasvihuonekaasujen pitoisuuksista ilmakehässä, samoin kuin hiilenkierrosta ilmakehän, ekosysteemien ja merien välillä. Tietoa käyttävät sekä tutkijat työssään, että päättäjät pohtiessaan keinoja, joilla ilmastonmuutosta voidaan hidastaa mahdollisimman tehokkaasti. ICOS-mittauksia tehdään 134 asemalla 12 Euroopan maassa.

Pallastunturin luontokeskus

Pallastunturin luontokeskus, Pallastunturintie 557, Pallastunturi, Suomi

Muonio

Metsähallitus

Pallastunturin luontokeskus

Puh. 020 639 7930

E-mail. pallastunturi(at)metsa.fi

Pallastunturin luontokeskus →

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!